Mozilla Firefox и Thunderbird – невидими менюта под Windows 7

Един доста неприятен, но рядко срещан проблем при Mozilla Firefox и Thunderbird под Windows 7 е, че при използването на някои не-Microsoft визуални стилове, контекстните менюта на програмите стават невидими. За да бъде решен този проблем е необходимо да се следват следните стъпки:

За Mozilla Firefox

За да решите проблема с Mozilla Firefox, първо е необходимо да преминете към основния визуален стил на Windows 7 (този, който се използва от системата по подразбиране). За целта, щракнете с десен бутон на свободно място на десктопа на машината, след това изберете опцията Personalize. След това изберете една от Aero темите, за предпочитане темата Windows 7:

След това стартирайте Firefox  и отворете настройките на програмата от:

След това отидете в Options -> Advanced -> General  и махнете отметката от checkbox-а “Use hardware acceleration when available”:

Рестартирайте програмата и върнете обратно настройките за темата, която предпочитате.

За Mozilla Thunderbird

Решението при Thunderbird е сходно на това при Firefox. Отново е необходимо да смените темата на Windows с тази по подразбриане. Разликата се състои в мястото и броя на настройките, които трябва да се направят. След като приложите темата по подразбиране на Windows 7 е необходимо да отворите Thunderbird и да отворите настройките на програмата от менюто Tools -> Options. От там отворете раздел Advanced – > General и щракнете на бутона “Config Editor“. Ще се покаже прозорец, който ви предупреждава, че промените, които може да направите чрез този инструмент може да попречат на нормалната работа на приложението. За да продължите, щракнете бутона “I’ll be carefull, I promise!“:

В полето “Filter” напишете layers.acceleration.disabled след това с двойно щракване върху настройката в долното поле, променете стойността й от false на true:

След това, отново използвайки полето Filter, потърсете настройката gfx.direct2d.disabled и по същия начин променете стойността й от false на true:

Затворете прозореца и рестартирайте Thunderbird. След това можете отново да приложите тема по ваш избор.

Comments are closed.