По-добро управление на енергията под Линукс с TLP

На повечето потребители на Linux с по-нови машини е добре познато, издръжливостта на батерията е значително по-ниска от колкото при Windows. Обикновенно това се дължи на факта, че управлението на мощността под Windows разчита на драйвери и настройки осигурени от производителите на съответните хардуерни компоненти, а под Linux често липсва поддръжка на специфични инструменти, които да позволят пълноценно използване на възможностите за управление на мощността на съответните компоненти.

Глътка свеж въздух в това отношение е програмата TLP. Тя е инструмент за команден ред под Linux, който позволява по-добро управление на мощността при преносимите компютри. Основното в тази програма е, че тя се опитва да приложи настройки за спестяване на енергия базирано на това коя е дистрибуцията и какъв е хардуера на който върви, като по този начин спестява на потребителите нуждата от продължително търсене на информация за конфигурации и параметри.

TLP използва следните методи за спестяване на енергия:

  • Kernel laptop mode
  • Dirty buffer timeouts
  • Управление на честотата на процесора, включително управление на turbo boost и turbo core технологиите
  • Управление на мощността за твърдия диск и задаване на времена за изключване на диска (за всеки диск по отделно)
  • SATA aggressive link power management (ALPM)
  • PCI Express active state power management (PCIe ASPM) – при версия на ядрото 2.6.35 или по-висока
  • Runtime power management за PCI(e) bus devices – при версия на ядрото 2.6.35 или по-висока
  • Radeon KMS power management – при версия на ядрото 2.6.35 или по-висока, не поддържа fglrx
  • Wifi power saving mode – в зависимост от ядрото/драйвер
  • Изключване на оптично устройство при работа на батерия

Пълен списък с функциите на програмата можете да намерите на нейния сайт – TLP – Linux Advanced Power Management

TLP прилага настройките автоматично при пускане на системата както и всеки път когато промените метода на захранване на машината. Има и настройки които могат да бъдат зададени ръчно, променяйки основните настройки на TLP, като например изключване на WiFi, Bluetooth, Wwan, превключване между настройките за захранване от кабел или от батерия, игнориране на това какъв е типа на захранване на машината, управление на захранването на USB устройствата.

Моето впечатление от тази програма е, че за пръв път в света на Linux се появява достатъчно добро решение за управление на енергията и мощността, което да работи директно без почти никаква намеса от страна на потребителя. На машината на която я инсталирах за първи път наблюдавах времена за работа на батерията близки до тези под Windows както и нормално управление на turbo boost. За всеки с по-нов лаптоп тази програма е просто задължителна.

За инсталация можете да проверите хранилищата на дистрибуцията, която ползвате или да прочетете информацията на страницата на проекта.

Comments are closed.